Vi, oss og dem.

Jeg har alltid visst at mange afrikanske land har vært britiske kolonier.
Jeg har alltid visst at europeere fucka opp fullstendig for de innfødte indianerne i Amerika, lurte de trill rundt, løy og stjal og utnytta.

Jeg har alltid visst alt det her.

Men det går inn på en helt annen måte når jeg leser om det nå. I natt lå jeg oppe og leste hele kapittelet om imperialismen, alle 26 sidene. Og jeg gråt.
Jeg gråt for verdens urbefolkninger som er så godt som utryddet. For natur og dyrearter og kulturer og religioner og verdier som er trampet på og utslettet og glemt.
Jeg gråt for Afrika, det vakre vakre kontinentet og dets mennesker, mennesker, som ble sett på som dyr. Afrika ble sett på som et eneste stort land det bare var å forsyne seg av. Og hvis befolkninga protesterte var det bare å kvitte seg med de - takket være industrialiseringa og den teknologiske utviklinga i Europa og spesielt England, var europeerne afrikanerne overlegne med våpen og makt. De presset sin religion på de som bodde der, de som alltid hadde bodd der. De drepte de som ikke ville tilpasse seg. Guds vilje? I think not...

"Da de hvite kom, hadde de bibelen og vi jorda. De sa: "La oss be." Og vi lukket øynene og bad. Da vi åpnet øynene igjen, hadde de jorda og vi Bibelen."

--Desmond Tutu--

Jeg gråt for prærieindianerne i Amerika, som ble lovet alt og satt igjen med ingenting. For indianerne var konseptet med å eie land helt absurd - de levde i pakt med naturen, red over prærien og jaktet på bison, og kunne ikke tenke seg noen annen måte å leve på. Og dermed så Europa sitt snitt til å gå inn å kreve jorda og landet. Præriene ble ødelagt av jernbaner og millioner av europeiske nybyggere som her også bare forsynte seg. Det var jo tross alt ingen som eide landet! Før indianerne fikk sukk for seg var de redusert til små reservater rundt omkring.

"Den hvite mann gav oss mange løfter (...) flere enn jeg kan huske, men de holdt bare ett. De lovte å ta vårt land, og de tok det."

--Siouxhøvdingen Røde Sky--

Jeg gråt for aboriginerne som levde fredelig i Australia som jegere, samlere, kunstnere, og hadde gjort det i titusener av år. Australia, som britene til å begynne med brukte som en dumpeplass for kriminelle og "brysomme elementer". Etter hvert kom de frivillige immigrantene også. På kort tid var en tredjedel av urinnbyggerne drept av fremmede sykdommer britene hadde med seg. Når de som overlevde begynte å krangle, ble de bevisst og systematisk utryddet, blant annet ved å dele ut mel som var blanda med arsenikk. Fair play?

Over hele verden har mennesker blitt lurt, drept og utnyttet på de verst tenkelige måter, kun fordi det var mulig. For egen vinnings skyld, for makt, for penger, for gull og olje, for ære og for gud veit hva, har mennesker ødelagt jorda. Ødelagt hverandre. Jeg blir kvalm, ordentlig kvalm, når jeg tenker på hva verden kunne ha vært. Vi kommer aldri til å få vite hvordan Amerika, som sikkert egentlig heter noe helt annet, kunne sett ut hvis indianerne hadde fått lov til å leve som de hadde levd i en årrekke. Hvis alle verdens befolkninger hadde fått lov til å utvikle seg naturlig, i deres egne deler av verden, i takt med naturen. Uten grenser, gjerder og eiendomsrett, som hvis vi tenker over det er fullstendig unaturlig.

Et eller annet sted gikk det veldig veldig feil.


Mennesker har alltid hatt fordommer mot hverandre. Rasisme og fremmedfrykt har alltid vært tilstede i oss. Folk har sett på seg selv som overlegne - de som er annerledes må det jo være noe gæærnt med...?
De som bruker generalisering og historiske hendelser som grunner  for sine holdninger er nesten de mest latterlige. Hvordan kan man klandre én person, én enslig nålevende person, for noe som menneskene som bodde i det landet han/hun kommer fra gjorde - for tusener av år siden?!?? Har min amerikanske brevvenninne skylden for utnyttingen av indianerne i Amerika på 1800-tallet? Har min kenyanske onkel Onessimus noe å gjøre med 25-åringen av afrikansk opprinnelse som ble pågrepet for knivstikking i Oslo i fjor? Drepte min tyske tysklærer fra videregående mellom 1.2 og 1.6 millioner menn, kvinner og barn i Auschwitz mellom 1940 og 1945??
Og når det gjelder generalisering, er det ikke når alt kommer til alt "oss hvite" som har mest svin på skogen, minst rent mel i posen og så videre? Når jeg tenker på all dritten "vi" har gjort mot verdens befolkning opp igjennom årene, blir jeg ordentlig flau, ille berørt, rett og slett uvel.
Jeg skriver "vi" i anførselstegn fordi jeg tror ikke på noe vi. Det vil si, jeg tror på et vi, men det er et vi som gjelder alle, et vi som ikke deler opp verden i oss og dem. Hvor kom dette andre "vi"et fra? Når begynte mennesker å tenke at det var greit å ta hjemmet fra et helt folk, drepe, plyndre og slavegjøre - bare fordi de kunne? Hvilken rett hadde de til å kreve en del av jorda som sin egen, gi den et navn og drite i at det var noen som hadde sitt hjem der fra før?

Som sagt, et eller annet sted gikk det veldig veldig feil. And that pisses me off.

Med blomster og kjærlighet (og et par tårer på toppen),

Audrey

3 kommentarer

Mile

14.mai.2009 kl.17:10

Aaw, du er søt da, som lar det gå innpå deg :) Forstår det, da, mye jævlig som har skjedd/skjer! Kjempefint innlegg, og jeg er veldig stolt av deg for at du tar faget seriøst og liker det, du sluker det til deg og reflekterer over det du har lest! Keep on the good work

Love

JuliTruli

14.mai.2009 kl.17:45

Ja, det burde du!!
Har ikke hatt tid til å få lest dette innlegget ennå, men gjør det i kveld :)

heidi Sagengen Wilhelmsen

14.mai.2009 kl.21:58

Du altså, jeg er målløs... kjempestolt og helt enig i det du skriver! Du er virkelig et tenkende meneske!

Skriv en ny kommentar

Audrey

Audrey

24, Jevnaker

Jeg er en artist, musiker, sanger og låtskriver fra Jevnaker i Oppland. Jeg danser salsa på fritida, drømmer om å ta dykkelappen og vil reise verden rundt!=) Jeg er med i en R&B duo sammen med Julie Lund, og vi jobber for øyeblikket med å spille inn vår første single. I tillegg har jeg en egen liten duo med gitaren min..;P Mye som skjer om dagen, så følg med!=) (Bilder(header&profilbilde): Studio Vest/Anne Margrethe M. Mathiesen)

Kategorier

Arkiv

hits