"Den som ikkje et" (skoleoppgave)


Den som ikkje et, av Tormod Haugland

Novella "Den som ikkje et" er skrevet av Tormod Haugland, og er hentet fra novellesamlinga Orden fra 1999.

Novella begynner in medias res - vi blir kastet rett inn i en situasjon mellom mor og sønn, der sønnen motsetter seg morens forsøk på å feste en sløyfe i halsen hans. Vi forstår at det er noe de skal, noe viktig, som sønnen ikke vil være med på.
Moren prøver å overtale sønnen sin til å bli med i begravelsen til oldefaren, men gutten vil ikke. Hun prøver å friste med boller, men han tror ikke noe på at de har boller i kirken. Moren forklarer så godt hun kan; "Fyrst skal vi i kyrkja, der ligg oldefar i kista si, så skal presten snakke litt, og så ber dei oldefar ut og legg han i eit hol i jorda, og etter det skal vi til bedehuset for å ete." Dette er for henne helt logisk, men for en liten gutt er det vanskelig å forstå. Han er full av spørsmål om døden. Han forstår ikke hva som har skjedd med oldefar, og hva som kommer til å skje. Hva betyr det å være død? Hva skjer etterpå? Hvorfor skal han bare ligge der? Hvorfor kan han ikke spise?
Novella består nesten utelukkende av replikker, noe som er et viktig virkemiddel. Det lar oss være "fluer på veggen" og overhøre denne samtalen mellom mor og sønn, og selv uten skildringer av følelser og tanker kan vi nesten høre hans indre reaksjoner på det moren sier. Nettopp fordi barn tenker høyt og spør hvis det er noe de ikke forstår, uten frykt for at de spør dumt. Moren derimot, som andre voksne, bekymrer seg for hva andre tenker og synes. "Kva trur du folk seier om eg kjem utan deg", sier hun, og viser med det en av de største forskjellene på voksne og barns tankegang.

Barn har en måte å tenke på som vi kan lære mye av. Det er de som er de største filosofene. De reflekterer og tenker der vi voksne tar ting for gitt, de stiller spørsmål  der vi har lært oss å godta - selv det vi ikke forstår. De tar inn alt de blir fortalt, men med en klype salt. De gjør seg opp egne meninger, og stort sett er deres velreflekterte meninger mye mer logiske enn våre innlærte meninger. "Hvorfor" er et viktig ord - ofte et av de første som læres og et av de hyppigst brukte. Og de godtar ikke "Fordi det bare er sånn".

Novella handler hodevsaklig om døden, og nettopp hvor forskjellig barn og voksne tenker. Hvordan noe som virker helt naturlig og forståelig for oss voksne, kan virke forferdelig merkelig og grotesk for et lite barn. At noen skal legge oldefaren, som han er veldig glad i, i et hull i jorda og grave han ned, har han problemer med å godta uten videre. At oldefar skal ligge der, i kista si, så nærme, men ikke får være med inn i bedehuset og spise boller er for han fullstendig ulogisk, og han prøver å finne en grunn til at det er sånn, noe som kan hjelpe han å forstå.

Det som til slutt får gutten i vår novelle til å stå stille og la moren sette på han sløyfa er ikke løfter om boller og tebrød. Det er tanken på at oldefar, og han selv, var ingenting også før de ble født. Plutselig er ikke tanken på at oldefar skal ligge i jorda og smuldre opp og bli til jord og ingenting så skremmende lenger. Det er en slags trøst, for kanskje blir ikke oldefar helt borte. Hvis alle først er ingenting før de blir født, for så å bli til ingenting igjen når de dør, betyr jo det bare at vi kanskje kommer tilbake. Hvis vi kom fra ingenting én gang kan vi kanskje klare å komme fra ingenting en gang til? Kanskje består hele vår eksistens av en hel rekke liv med ingenting i mellom? Kanskje...?
Dette er store tanker for en liten gutt, men selv om de er skremmende og overveldende gir de en slags trygghet og trøst, og den forståelsen han trenger for å møte det uvante.

4 kommentarer

Mile

31.jan.2009 kl.14:15

Å, så flink :) JEg vil også lese den novella, med dine observante øyne! som jeg sa til deg, så er det mange som kunne ha lest novella og bare "hva er dette for et tullete historie om en samtale mellom en mor og en unge??", og ikke forstå historien eller meningen i dybden.. Det er nettopp det jeg liker med litteratur, at det er en mening bak, noe mer i dybden enn det som står skrevet rett ut, if u know what i mean... bruke huet litt!!! :) Så jeg liker dine kritiske øyne, med andre ord...

12.nov.2009 kl.17:51

Bra tolkning, ga meg en del ideer jeg ikke klarte å finne selv. Takk for det.

Aril wahl

19.nov.2009 kl.20:47

Hvor får du fra at det er en sønn, ikke en datter? eller at sløyfen festes på halsen? :)

Morty

08.des.2009 kl.22:52

Genious<3

Skriv en ny kommentar

Audrey

Audrey

24, Jevnaker

Jeg er en artist, musiker, sanger og låtskriver, men mest av alt ei lita jente på 24 fra Jevnaker i Oppland. Jeg danser salsa på fritida, drømmer om å ta dykkelappen og vil reise verden rundt!=) Første skritt på veien tar jeg allerede. Jeg har flytta til England og er midt i et Diplomakurs i Popular Music And Sound Technology paa LIPA (Paul McCartneyskolen i Liverpool). Mye som skjer om dagen, så følg med!=)

Kategorier

Arkiv

hits